MASİF AHŞAP NEDİR?

MASİF AHŞAP NEDİR?

MASİF AHŞAP NEDİR?

Ağaç kesildikten sonra ham tomruktan biçilerek elde edilen ve ahşabın kaplama ve doldurma yapılmamış en saf haline masif ahşap denir. Yani tamamiyle doğal bir ahşap türüdür. Yapıştırıcılarla bir araya getirilen yapay ahşap türlerinden farklı olarak masif ahşap, tamamen doğal gerçek ağaç liflerinden oluşur. Hiçbir dolgu maddesi veya yapıştırıcı içermez.  Masif ahşap türleri üretildiği ağacın türüne göre farklı renk, desen ve dokuya sahiptir. Masif ahşap ile üretilen ürünlerde Çam, Köknar, Ladin, Ihlamur, Kayın, Dişbudak ve Gürgen gibi ağaç türleri kullanılır. 

Kullanım Alanları

Genellikle mobilya, inşaat, döşeme ve dolap gibi kullanım alanlarına sahiptir. Yapay ahşap türlerine göre kolay deforme olmaz ama lekelere karşı diğer türlere göre daha hassastır. Masif ahşap malzemelerin kullanım ömrü 200-250 senedir. Yerli üretimin yanı sıra Rusya ve İskandinav ülkelerinden de ithal olarak da kullanılmaktadır.

Masif Ahşabın Yararları

Masif ahşap malzemeler geri dönüştürülebilirdir. Bu nedenle çevreye zararı minimum düzeydedir. Masif ahşap ürünler diğer ahşap türünde ürünlere göre daha az bakım gerektirir. Masif ahşap dayanıklı bir yapıya sahiptir. Diğer kompozit ahşap malzemelere göre vida tutma dayanıklılığı daha fazladır. Zımpara ve inceltme işlemlerini çok kolay kaldırır bu sayede kullanılan ürün daha uzun ömürlü hale gelir. Masif ahşaptan yapılan bir eşyanın ömrü ortalama 200 - 250 senedir. Masif ahşap evlerdeki nemi muhafaza ederek bakteri, böcek ve mantarların oluşumunu engeller. Bu sayede astım gibi  solunum sistemi rahatsızlıklarına karşı da koruma sağlamış olur. Masif ahşap bulunduğu ortamdaki havayı temizlemeye de yardımcı olur. Özellikle çocuklu aileler için ideal bir seçimdir. Masif ahşap kurutulmadan da kullanılabilir ama kuru haline göre daha kullanım ömrü daha kısadır.

Masif Ahşap Malzemenin Kurutulması

Kurutma işlemi ağaçta bulunan ve malzemenin aşınmasına neden olan suyun dışarı atılmasına denir. Ahşabın kurutulmasının amacı organik ağaç malzemenin nemini ortadan kaldırarak mantar oluşumu ve böcekler gibi olumsuz koşulların oluşumu engellemektir. Kurutma sayesinde ahşap malzemenin işlenebilme ve çivi tutma gibi özellikleri artar ve kolaylık sağlar. İki tip kurutma yöntemi mevcuttur.

Doğal Kurutma (Açık Hava): Bu yöntem oldukça uzun sürer ve dışarıdan gelecek olumsuz durumlara göre savunmasızdır. Dışarıda kurutulan malzeme eşit kurumaz ve çatlakların oluşumu ile sonuçlanır.

Teknik Kurutma: Fırınlama yöntemi ile üretim aşamasında nem istenilen düzeyde ayarlanır. Bu sayede ağaç daha kısa sürede ve eşit bir şekilde kurumuş olur. Malzeme kullanım açısından daha dayanıklı bir hale gelir.

MASİF AHŞAP KULLANIMI

Yumuşak masif daha esnektir ve çalışmak daha kolaydır . Bunlar çam, ladin, ıhlamur ve söğütü içerir. Üretimi daha basittir bu nedenle üreticiler arasında oldukça popülerdir. Döşemeli mobilyalar ve oyulmuş detaylar için çerçevelerin yapımında kullanılır. Ancak yapısı gereği bu tür mobilyaların daha hassas bir şekilde bakılması gerekir. Doğal bir ahşap türü olan masif malzeme kullanılarak üretilen mobilyalar iç mekan tasarımında son dönemde çokça tercih edilir hale gelmiştir. Özellikle klasik mobilyalardaki ahşap kullanımı evlerin farklı bir görünüme sahip olmasını sağlar. Masif ahşaptan üretilen mobilyalar tamamiyle doğal bir yapıya sahiptir. Tasarımı yapılırken tamamiyle el işçiliği kullanılır. Yani her üretilen eşya tamamiyle size özeldir ve eşi benzeri yoktur. Ahşap endüstriyel işlemler ile renklendirilebilen bir malzeme olduğu için çok geniş bir renk yelpazesine sahiptir. İsteğinize göre tek renk ve desen kullanarak evinizi dekore edebilirsiniz ayrıca farklı renk ve desenler ile de evinizi süslemeniz mümkün.

Masif Ahşap ile üretilen Klasik Mobilyalar

Son zamanlarda çokça tercih edilen trendlerden birisi olan klasik mobilyalar masif ahşap ile üretildiği zaman bulunduğu ortama çok farklı bir hava katmaktadır. Evinizi dekore ederken eşyalarınızın kaliteli ve benzersiz görünmesini tercih ediyorsanız  masif ahşap ile üretilen klasik türdeki mobilyaları tercih etmelisiniz. Her odaya uyum sağlayan masif ahşap mobilyalar bulundukları mekana şüphesiz estetik bir görünüm getirir. Masif ahşap mobilyalar kullanım açısından da diğer türlere göre birçok rahatlık sağlar. Klasik mobilya türünde masif ahşap ürünler şöyle örneklendirilebilir; Masa ve sehpalar,TV üniteleri, Sandalyeler, Konsollar, Aksesuarlar, Kitaplıklar.. Masif ahşabın sık kullanılan bir tür olmasındaki en önemli neden tamamen doğal olmasıdır. Bulunduğu ortamı daha ferah bir hale getirmekte üstüne yoktur. Masif ahşap mobilya kullanımı psikolojik açıdan da insana kendini daha iyi hissettirir.

Masif Ahşap Mobilya Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğal olması nedeniyle son zamanlarda çokça rağbet gören Masif ahşap mobilyaların kullanımı oldukça önemlidir. Bu tür mobilyalar kullanılırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Masif ahşap yemek masası kullanılırken altlık kullanılmalı masanın zarar görmesi engellenmelidir. Leke oluşumuna karşı diğer ahşap türlerinden hassas olduğundan leke görüldüğü anda hemen temizlenmelidir. Ahşaba zarar verebilecek her türlü alet uzak tutulmalıdır. Temizlik işlemi sırasında kimyasal madde kullanılmamalı sadece nemli bir bez yardımıyla temizlenmelidir. Montaj yaparken son derece dikkatli olunmalıdır. Kitaplık kullanımı sırasında ise ağırlığı eşit bir şekilde dağıtmak önemlidir. Doğal ahşap mobilyalar kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey ise ısı faktörüdür. Mobilyanızı direk güneş ışığı temasından koruyunuz.

En az haftada bir kez mobilyaların tozunu almaya özen gösterin bunun için kuru ve yumuşak bir bez tercih ediniz. Yüzeyini desenin yönünde siliniz. Elektrikli süpürge ile temizleyebilirsiniz ama yumuşak bir ağızlık kullanın. Sıcak eşyalardan uzak tutunuz. Asetonlu temizlik ürünlerini kesinlikle kullanmayınız. Nem ve yağ ile temasından kaçının. Son zamanlarda oldukça popüler olmuş masif ahşap ürünleri siz de evinizde,ofisinizde şık ve doğal bir görünüm için tercih edebilir.

Ev dekorasyonunda masif ahşap yemek masalarında sıklıkla tercih edilmektedir. Asil ve gösterişli masalar masif ahşap ile daha görkemli hale geliyor. Bunun yanısıra yatak odaları, konsollar, mutfak tezgahları gibi geniş bir kullanım alanına sahiptir. Masif ahşap mobilyalar uzun ömürlüdür ancak fiziksel ağırlığı oldukça fazladır. Bu nedenle taşıma esnasında kullanıcı açısından zorluk sağlayabilir. Eskime ve yıpranma söz konusu olduğunda bakım yapılarak ömrü uzatılabilir. Ahşabın işlenmesi oldukça zor ve zahmetli bir iştir. Genellikle az işlenmiş mobilyalar ile yapılan dekorasyonlar daha başarılı kabul edilmektedir. Ahşap seçiminde renk tonu oldukça öemli bir detaydır. Özellikle döşeme rengi ile mobilya renginin uyumuna dikkat edilmelidir. Minimalist tarz dekorasyonlarda genellikle doğa renkleri tercih edilir. Ahşap mobilyalar ekonomik açıdan sizi biraz zorlayabilir. Özellikle kaliteli masif ahşap ürünler biraz pahalıdır. Masif ahşap mobilyalar çeşitlilik ve geniş kullanım yelpazesi ile siz kullanıcıların ev,ofis vb. her türlü iç mekan tasaımında gönül rahatlığı ile tercih edebileceği ve kullanabileceği ürünlerdir.

Etiketler: Masif ahşap özellikleri, Masif ahşap Nedir, Masif Ahşap Mobilya, Masif mi MDF mı, Masif Ahşap Plaka, Masif Ahşap Plaka Ölçüleri, Masif ahşap hangi ağaç, Masif Ahşap Ürünler
Mart 30, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR