Çalışma Odası

çalışma masası,çalışma masası modelleri,çalışma odası,çalışma odası dekorasyonu

Çalışma Odası

Günümüzde artık tüm evlerde çalışma odaları bulunmaktadır. Bu çalışma odalarını çocuklar ve ebeveynler zaman zaman kullanır. Artık iş hayatı da değişti ve birçok kişi evden çalışmaya başladı. Bu sebeple de çalışma odalarına ilgi bir hayli arttı. Aslında çalışma odası bir evde olmazsa olmaz bir oda değildir. Fakat birçok kişiye lazım olduğundan dolayı ve evin odalarının fazla olmasından dolayı çalışma odası bulunmaktadır. Eskiden sadece çocuklar için çalışma odası yapılırdı fakat günümüzde hem ebeveynler hem de çocuklar çalışma modasını sıklıkla kullanmaktadır. Birçok meslek grubu artık eve günlük olarak iş getirmektedir. Şimdi sizlere çalışma odası nedir? Çalışma odası ne işe yarar? Çalışma odası nasıl olmalı? Konuları hakkında sizlere bilgiler vereceğiz. İşte detaylar.

Çalışma odası nedir?

Çalışma odası, çocuklar veya ebeveynler tarafından kullanılan ve çalışma masasının bulunduğu bir odadır. Hem öğrenciler hem de işten gelen ebeveynler bu odayı sıklıkla kullanmaktadır. Bu odanın ferah ve iç açan bir görüntüsü olmalıdır. Sıkıcı ve boğuk olduğunda insanın içinden ders çalışmak veya iş yapmak gelmeyecektir. Bu sebeple çalışma odalarını tercih ederken son derece dikkatli olunmasında fayda olacaktır. Bu yazımızda çalışma odası nedir konusu hakkında sizlere bilgiler verdik. Şimdi ise çalışma odası ne işe yarar konusundan bahsetmek istiyoruz. O halde buyurun birlikte bu konuya göz gezdirelim.

Çalışma odası ne işe yarar?

Çalışma odalarının birçok işlevi vardır. Peki, ne işe yarar diye soracak olursanız hemen açıklayalım. Öğrencinin ders yaptığı ebeveynin çalıştığı bir yerdir. O odanın mutlaka sade bir şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır. Asla çok dikkat çekici karmakarışık olmamalıdır. Bu şekilde olduğunda insanın dikkatini dağıtır ve kişi işine odaklanamaz. Duvarlar açık renk olduğunda odanın içerisinde ferah görünmesine sebep olacaktır. Bu sebeple çalışma odası mutlaka açık ton bir renge boyanmalıdır. Eşyalar da buna bağlı olarak uyumlu bir renkte olmalı ve gözü yormamalıdır. Gözü yoran bir oda olduğunda dikkat kolay bir şekilde dağılabilmektedir. Aynı zamanda çalışma odasında bulunan çalışma masasının sandalyesinin de rahat olması çok önemlidir. Rahat olmadığı zaman kişide rahatsız olur ve çalışma isteği azalır. Bunlara mutlaka dikkat edilmelidir.

Çalışma odası nasıl olmalı?

Çalışma odası yapacaklarını dikkat etmesi gerektiği birkaç husus bulunmaktadır. Şimdi sizlere bu konudan biraz bahsetmek istiyoruz. İşte çalışma odası nasıl olmalı sorusunun cevabı aşağıdaki gibidir.

Mobilya seçimi ve yerleşim

Çalışma odası yaparken mutlaka mobilya seçimine dikkat etmeniz gerekmektedir. İçeride bulunan mobilyaların açık renk ve çok dikkat çekici bir renk olmaması gerekmektedir. Boğuk renklerde tercih edilmemelidir.  Son derece sakinlik veren duru bir renk seçilmeli ve odanın aydınlanması sağlanmalıdır. Eğer çalışma odası kalabalık ve sakin olmaz ise sizin kolay bir şekilde zihniniz dağılacak ve isteğiniz kaçacaktır. Çalışma odasına çok fazla eşya koymayınız. Bir koltuk birde çalışma masası yeterli olacaktır.

Eşya ve aksesuar

Çalışma odasında çok fazla süs eşyası veya aksesuar bulunmaması tavsiye edilir. Çok sevdiğiniz ve beğendiğiniz birkaç aksesuarı elbette ki koyabilirsiniz. Fakat çok fazla olan aksesuar ve eşya gözünüzün yorulmasını sağlayacak ve çalışmanıza engel olacaktır. Sizlere pozitif enerji yükleyecek ve negatifliğinizi alacak bir kaç eşyanızı masanızın üzerinde bırakın ve diğerlerini ise odadan çıkarın. Sizin de sevdiğiniz aksesuar ve eşya sizin mutlu olmanıza sebep olacaktır. Çalışma masasında sevdiğiniz bir aksesuar mutlaka olmalıdır. Eğer çalışma masasında çalışıyor iseniz bu sizin kendinizi iyi hissetmenize neden olur. Eğer koltukta çalışıyor iseniz ise yakın bir yere aksesuar koymalısınız.

Renk tercihleri

Çalışma odasından bulunan koltuklar, perde, çalışma masası ve aksesuarlar birbiri ile mutlaka uyumlu olmalıdır. Genelde çalışma odalarında nötr bir renk kullanırlar. Bunun sebebi ile bu renklerin psikolojiyi olumlu yönde etkilemesidir. Fakat mutlaka duvarın açık renk olması gerekmektedir. İkisi de koyu olur ise bu sefer kişinin çalışma sistemini yok edecektir. Siyah renkten hoşlanmıyor iseniz renk bir tercihte elbette yapabilirsiniz. Örneğin kırmızı ve turuncu kişinin enerjisini yükseltecek ve negatif enerjiyi ortadan kaldıracaktır. Bu renkler kullanıldığında kişi işine daha kolay bir şekilde adapte olacaktır. İsteğiniz rengi de kullanmanız elbette ki mümkündür. Fakat renk ayarlarken tonunun birbirini tutması ve etrafı boğmaması gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin bir renk koyu ise diğeri birkaç ton açık olmalı ve ortamın tarzını değiştirmelidir. Bu şekilde uyguladığınızda ortamın havası değişecek ve odanız en güzel görüntüye sahip olacaktır.

Işıklandırma

Işıklandırma sistemi evin her odasında olduğu gibi çalışma odasında da ölçülü olmalı ve gözü yormamalıdır. Çalışma odası çok önemli bir yerdir. Öğrenciler veya ebeveynler önemli işlerini orada hallederler. Bu sebeple ışıklandırmanın mutlaka iyi olması gerekmektedir. Odanın içerisinin çok loş olmaması da büyük önem taşımaktadır. Çünkü loş bir ortam çalışma isteğini yok eder ve uykunun kısa süre içerisinde gelmesini sağlar. Bu sebeple de ışıklandırmanın orta seviyede olmasına dikkat etmelisiniz.  Tavan kısmına gizlenen ışıklandırmalar vardır. Genelde çalışma odaları için bu tarz ışıklandırmalar tercih edilir ve severek kullanılır. Göz yoracak ve çalışma isteğinizi azaltacak ışıklandırma sisteminden mutlaka uzak durmalısınız. Aynı zamanda ortama hoş bir hava katacak led lambalardan da yararlanabilirsiniz. Bu ledler renkli olmamalı beyaz renk olmalıdır. Buda kişinin motivasyonunun yükselmesini sağlar ve çalışmanın iyi bir şekilde gerçekleşmesine olanak sağlamaktadır.

Ses yalıtımı

Çalışma odası biliyorsunuz ki çalışılan ve sessiz olması gereken bir ortamdır.  Bunun için çalışma odasını yapmayı planladığınızda en sesiz olan yeri tercih etmeniz gerekmektedir. Çünkü gürültüsüz ortamda çalışmak daha verimli bir hale gelecektir. Gürültülü ortamda çalışma odası yapılır ise hiçbir verim elde edilemez. Eğer kalabalık bir şehirde yaşıyor ve gürültüsüz ortam bulamıyorsanız ses yalıtımı malzemelerinden yararlanabilir ve gürültüyü en az seviyeye ulaştırabilirsiniz. Ses yalıtımı malzemeleri olarak akustik sünger ve akustik köpük vardır. Bunlar ile ses yalıtımı yapabilir ve sesten uzak durabilirsiniz. Tamamen sesten kurtulmanız elbette ki mümkün değildir. Bunun için binanın dışına ve içine yalıtım yapılması gerekmektedir. Fakat bu yöntemler sesin size ulaşma seviyesini en aza indirecektir. Bu sebeple odada ders yaparken veya çalışma yaparken sesten rahatsız oluyorsanız ses yalıtımı malzemeleri ile bu ses seviyesini kısabilirsiniz ses yalıtımını yaparken mutlaka düzgün ve hizalı bir şekilde yapmanız tavsiye edilir. Aksi halde hiçbir işe yaramayacak ve sesler size en üst kademeden gelmeye devam edecektir. Bu sebeple dikkatli davranılarak ses yalıtımı yapılmalıdır.

Çalışma Masası ve sandalye seçimi

Çalışma odasına çalışma masası ve sandalye seçecek iseniz mutlaka rahat ve kullanışlı olmasını dikkate almalısınız. Eğer bilgisayar ile çalışacak iseniz mutlaka sandalyeniz konforlu olmalıdır. Çünkü rahat olmayan sandalye çalışma isteğini azalttığı gibi hastalıklara da yol açabilmektedir. Masa tercih edeceğiniz zaman ise geniş yapıya sahip olan masaları tercih etmeniz gerekmektedir. Geniş masa sizin rahat etmenizi ve dağınıklığın toplanmasını sağlayacaktır. diğer türlü dağınıklık masanın üzerinde kalır ise buda sizin çalışmanızı önleyecektir. Çalışma odanızın rahat ve şık olmasını istiyorsanız bu özellikleri dikkat ederek çalışma masa ve sandalye seçimini yapmanız gerekecektir. Çalışma masanızın kapaklı olmasında göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Çünkü kapaklı olmayan çalışma masaları kullanışsızdır. Kapaklı olmadığı zaman maalesef ki mecburen kitaplar göz önünde bulunmaktadır. Bu da kişinin çalışma isteğini tamamen yok edecektir. Bu sebeple çalışma masaların da mutlaka kapak bulunmalı ve her yer düzgün durmalıdır.

Çalışma odası duvar rengi

Biliyorsunuz ki duvarlarda renk tonu çok önemlidir. Duvarda bulunan renk; evi kapalı ve sıkıcı gösterildiği gibi seçeceğiniz renk seçeneğine göre ortamın ferah ve güzel görünmesini de sağlayabilir. Doğru renkler tercih edilir ise odanızın havası anında değişecektir. Çalışma masanızın rengini mobilyalarınıza veya aksesuarlarınıza göre belirlemelisiniz. Mobilyalar koyu ise mutlaka duvar rengi açık olmalıdır. Eğer mobilyalar açık ise duvar rengini 1-2 ton kadar koyu yapabilirsiniz. Böylece renk tonlarını eşitleyecek ve ortamın muhteşem görünmesine sebep olacaksınız. Eğer mobilyalarınız açık ise duvarlarınızı pembe veya mavi gibi renklere boyayarak ortamda farklı bir hava olmasını sağlayabilirsiniz. Bu renkler insanın içini ısıtan ve enerji yayan renklerdir. Bu sebeple sizin tercihinize bağlı olarak renk tonlarınızı ayarlayabilir, ortamın güzel görünmesine sebep olabilirsiniz. Öncelikle mobilyalarınızı seçtiyseniz daha sonra duvar boyasına karar vermelisiniz. Mobilyanın rengi koyu ise duvarı çok açık renk yapmanıza da gerek yoktur. Açık renk yapıp canlı renkler ile birleştirebilirsiniz. Mesela açık pembe veya açık mavi tercih edebilirsiniz.

Çalışma odasında kalabalıktan uzak durun

Çalışma odası kalabalık ve aynı zamanda dağınık ise bu durum direk psikolojiyi etkiler ve kişinin isteğini alır götürür.  Bu sebeple de çalışma odası asla dağınık ve kalabalık olmamalıdır. Kalabalıktan ne kadar uzak durursanız sizin için o kadar iyi olacaktır. Dekorasyon veya aksesuar tercih edebilirsiniz. Bu gayet normaldir. Fakat aksesuar ve dekorasyon eşyası tercih ederken kalabalıktan uzak durunuz. Bir iki çeşit aksesuar ve dekorasyon eşyası kullanabilirsiniz. Böylelikle odanız hem kalabalık olmayacak hem de bu eşyalar çalışma isteğinizin artmasını sağlayacaktır. Buna dikkat ederseniz odanın muhteşem görünmesine ve aynı zamanda ferah olmasına sebep olacaksınız. Kalabalık ancak sizin rahatsız olmanızı sağlayacak ve çalışma isteğiniz tamamen yok edecektir. Bu sebeple birkaç eşya dışında çalışma odanıza bir şeyler koymamanızı tavsiye ederiz. Bunu uyguladığınızda göreceksiniz ki çalışma isteğiniz artacak ve çok rahat edeceksiniz.

Mobilyalar rahat olmalı

Çalışma odası yapmaya karar verdiniz ve nasıl yapacağınız hakkında bilgi sahibi değilseniz yazımızı okumaya devam ediniz. Herkes çalışma odasının rahat ve huzurlu olmasını hayal eder. Bir iki ufak dokunuş ile çalışma odanızın çok rahat ve huzurlu olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için özellikle mobilyalarınızın çok rahat olmasını sağlamalısınız. Birçok kişide bilgisayar başında ve masada çalışma sürdürmektedir. Bu şekilde ise masa ve sandalyenin konforlu olması gerekecektir. Mobilyaların sert ve sizi rahatsız edecek cinsten olmamasına özen gösterin. Çünkü sert ve sizi rahatsız edecek cinsten koltukları direkt sizi etkiler ve sizin çalışma isteğinizi ortadan kaldırır. Vücuda göre şekil alan ve sizi rahatlatan mobilyaları kullanmanız tavsiye edilir. Bu şekilde yapıldığında hem vücudunuz dinlenecek hem de rahat bir şekilde çalışma sürdüreceksiniz. Mobilyaların rahatlığı kadar boyutu da çok önemlidir. Yerden çok yüksekte bulunmamalıdır. Ayaklar yere değecek şekilde tercih edilmelidir. Diğer türlü çalışma sağlayamaz ve rahat hareket edemezsiniz. Bu şekilde tercih ederseniz çalışmalarınız en üst kalitede gerçekleşecektir

Etiketler: çalışma masası,çalışma masası modelleri,çalışma odası,çalışma odası dekorasyonu
Eylül 07, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR